MinnaKarkkola

Kaikki blogit puheenaiheesta Lehdistön vapaus

Presidentinlinnasta suoraan putkaan harjoittamaan lehdistövapautta

Toimittaja Sam Husseini passitettiin harjoittamaan lehdistövapauttaan Töölön Kisahallin putkaan. Näin lehdistövapaus rysähti suoraan rymisten päin viranomaisen riskiarvioon, josta tuskin saamme vapaassa Suomessa minkäänlaisia perusteluja.

Mitä jäljellä Turkin lehdistön vapaudesta?

Turkista journalistit pakenevat ja heidän mediansa suljetaan.

Cumhuriyet kirjoitti eilen etusivullaan, että 115:n päivän aikana 10 sen toimittajaa on pidätetty. Heitä käsitellään kuin suurrikollisia. Useat heistä joutuvat vierailuaikoina keskustelemaan lasiseinän eristäminä. Mistä heitä syytetään? Sitä he eivät tiedä? Nyt 150 toimittajaa on pidätetty. Ja useimmat heistä eivät edes tiedä, mistä heitä syytetään?

Trumpin mediasota

Koko Amerikalla ei ole uutta presidenttiä vaan vain yhdysvaltalaisilla.

"Amerikka on koko manner eikä sen nimen tulee käyttää jakamaan ihmisiä." Näin vastaa meksikolainen ja myös Suomessa tuttu olutmerkki Youtube -videolla Donald Trumpille, joka toistaa ” "Make America Great Again." Amerikka on jo suurenmoinen.

Vallan kolmijako Montesquieun mukaan

 

Katsoin Wikipediasta, mitä tarkoittaa vallan kolmijako. Siellä asiaa luonnehditaan seuraavasti:

Vallan kolmijako-oppi tarkoittaa Montesquieun mukaan, että vallan väärinkäytön estämiseksi lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on erotettava toisistaan. Kolmijako-oppi on esitelty Montesquieun pääteoksessa Lakien henki. Samaa olivat aiemmin jo hahmotelleet Niccolò Machiavelli, John Locke ja James Harrington. Montesquieun Ranskan monarkiaa arvostelevat kirjoitukset ovat kuitenkin tärkeimpiä oppia määritteleviä töitä.

Melkein itsestäänselvä sananvapaus

Kansainvälisen Toimittajat Ilman rajojen mukaan Suomi on ollut jo monen vuoden peräkkäin maailman paras maa sananvapaudessa. Ruotsalaisen professorin Jan Lundiuksen kirjoitus ilmestyi uutistietotoimiston IPS: n verkkosivulla. Kirjoituksen otsikko oli: ”Jopa Suomen täytyy pitää huolta lehdistövapaudestaan”.

Boris Johnson kohauttaa jälleen

Sanan – ja lehdistönvapaus ovattärkeitä asioita. Eurooppa on pannut merkille (paitsi Suomi) Saksan käsittämättömät tapahtumat, jossa Turkin presidentti Erdogan puuttui Saksan oikeuksiin. Toimittaja Jan Böhmermann teki televisio-ohjelmassaan karkeaa pilaa diktaattorimaisesta Turkin johtajasta.Hän ei siitä pitänyt ja alkoi vaatia kaikkea mahdollista, ainakin toimittajaa oikeuteen.

Sananvapaus on Suomen loistava brändi

# Suomi on seitsemättä kertaa peräkkäin lehdistönvapauden ykkönen. Tämä on niin huimaava suoritus, että sitä kannattaa hehkuttaa paljon voimallisemmin kuin jotain jääkiekon maailmanmestaruutta. Jotkut sanovat, että ei se sana ole Suomessakaan aivan vapaa. Totta sekin, mutta siitä huolimatta kansainvälinen asiantuntijaraati on taas kerran myöntänyt Suomelle tämän tittelin. Suomen kannattaa ilman muuta tehdä sananvapaudesta tälle maalle brändi.

Suomi jatkaa lehdistönvapauden ykkösmaana

 

Suomi jatkaa  lehdistönvapauden ykkösmaana . Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja nimesi Suomen jo seitsemännen kerran lehdistönvapauden ykkösmaaksi.

Toiseksi vertailussa sijoittui Alankomaat ja kolmanneksi Norja. Ei-euromaa Ruotsi on vasta sijalla 8.

Press Freedom Index 2016: https://rsf.org/ranking

Mielipidevainoa vappumarssilla vuonna 2014

 

Vapunpäivänä poliisi rajoitti liikkumavapauttani vappumarssilla.  Seisoskelin keskellä Rautatien toria. Yllättäen poliisi saartoi osan mielenosoitukseen valmistautuneita. Myös minä jouduin poliisin piiritysrenkaan sisäpuolelle tietämättä ollenkaan, mitä tapahtui tai mitä tulisi vielä tapahtumaan.  Yksilönvapauden kannattajana olin vetäytynyt vapautta karsastavien sosialistien luota lähemmäksi vapautta rakastavia anarkisteja. Hehän kannattavat hallituksettomuutta, joka on yksilönvapauden ulottuvuus liberalistinkin mukaan. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä