MinnaKarkkola

Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on nyt ahtaassa raossa. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp) huusi keskustaa hallitukseen, ja puolue teki kipuilun jälkeen ratkaisunsa: vaalien suurin häviäjä keskusta lähtee mukaan hallitusneuvotteluihin.

Keskusta on juuri ilmoittanut virallisesti, että se on valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin. Tämä tarkoittaa että hallitusta yritetään kansanrintamahallituspohjalla, johon kuuluvat SDP, keskusta, vihreät, Vasemmistoliitto ja rkp.

Kokoomus romahti Orpon johdolla vuoden 2018 alkupuolen gallup-kärjestä eduskuntavaalien kolmanneksi 38 paikkaan ja 17 prosentin kannatukseen. Orpon niskaan hengittää nyt puolueen oikea laita.

Supersuosioon noussut ex-oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) keräsi koko maassa kolmanneksi eniten ääniä, yli 20 000. Kokoomuksen talousoikeistolaisen ajattelun apostoli Elina Lepomäki keräsi hänkin yli 19 000 ääntä. Orpo sai tyytyä yli 10 000 ääneen, eikä yltänyt edes kovin lähelle kymmenen kärkeä.

Nyt supertähtien osakkeet nousevat, koska kokoomus on ajautumassa kriisiin.

Tähän saakka kokoomus on pystynyt markkinoimaan torjuntavoittoa, mutta puolue ei tavoita edes hallituspaikkaa. Vielä vuosi sitten toiveissa oli pääministerin paikka. Kokoomus putoaa nyt täysin tyhjän päälle.

Kuvitelkaa Petteri Orpo oppositiojohtajana räksyttämässä ankarasti hallitukselle. Ei oikein onnistu. Sen sijaan Elina Lepomäen näkee tylyttäjän asemassa oikein hyvin.

Kun kokoomus lumpsahtaa oppositioon, puolue joutuu luomaan nahkansa. Viimeksi kokoomus oli oppositiossa Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisen hallituksen aikaan vuosina 2003–2007.

Oppositiossa kokoomus joutuu perussuomalaisten ja Jussi Halla-ahon varjoon. Kun puolue yrittää oikeistolaistaa itseään talouspolitiikassa, perussuomalaiset on vastassa. Kun kokoomus yrittää ajaa kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa, perussuomalaiset on vastassa.

Kokoomus on vaarassa ajautua perussuomalaisten kevytversioksi ja siinä piilee todellinen kauhukuva. Se olisi todellinen näivettymisen paikka puolueelle.

Perussuomalaiset alkaa jo olla puolihyväksytty puolue oikeistopiireissä. Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin professori Hanna Wass arvioi vaalien jälkeen Talouselämälle, että vaaleissa löytyi uusi ryhmä, perusporvarit. Hänen mukaansa perussuomalaiset on vienyt aiemmin ääniä etenkin sdp:ltä ja nyt myös keskustalta ja kokoomukselta.

Seuraavissa vaaleissa kokoomuksen kannattajien lienee entistä helpompi valita perussuomalaiset, kun tilanne on tämä. Vasemmistolaista talouspolitiikkaa voi yhtä hyvin vastustaa perussuomalaisten joukoissa.

Myös keskusta joutuu määrittelemään itsensä uudelleen, kun puolue on nousemassa hallituksen kakkospaikalle. Viimeksi keskusta oli kakkospuolueena vuosikymmeniä sitten Kalevi Sorsan neljännessä hallituksessa vuosina 1983–1987.

Täytyy toki muistaa, että hallitusneuvotteluista on povattu vaikeita ja nyt pyörähtää käyntiin vasta ensimmäinen virallinen kierros. Varmaa ei ole, että kierros jää myös viimeiseksi, joskin keskustan kynnyskysymysten on arvioitu sopivan sdp:n pirtaan melko hyvin. Ainakin ne sopivat sdp:lle paremmin kuin kokoomuksen kynnyskysymykset.

Kirjoittaja on Talouselämän ja Alma Talentin toimittaja. Uusi Suomi on osa Alma Talentia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Ei hallitusta vielä ole saatu kasaan. Ja voi olla että Rinne ei sitä saakaan. Neuvottelut on eri juttu kun hallituksen muodostaminen

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kyseessä on hallitusneuvottelujen aloittaminen. Hallitus ei ole vielä kasassa, eikä ohjelma.
Pöydällä on poikkeuksellisen paljon ristiriitaisia periaatteita eri puolueiden taholta ja sisällä. Sitä paitsi 2 puoluetta, Keskusta ja Vihreät, ovat "rampana", niillä ei ole legitiimiä hallituskauteen tähtäävää puheenjohtajaa.

Mutta pahinta kaikesta on, että mahdollisesti syntyvän hallituksen tilannekuva ja sen edellyttämät toimet ja mahdollistamat rahanreiät ovat täysin ´pielessä.

Käyttäjän amgs kuva

Asialinjan oikeistoa tarvitaan demokratiassa. Ero kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä on se, että kokoomus on enemmän asiallinen asiapuolue kuin populistiset perussuomalaiset. Toivottavasti jatkossakin kokoomus pysyy asialinjalla.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Nyt kyllä Ana yllätit monet täällä, sanoisin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jussin varjo on langennut jo kaikkien päälle. Onhan Perussuomalaiset gallupin suurin puolue: https://www.suomenuutiset.fi/hs-gallup-perussuomal...

Käyttäjän TapioUkkola kuva
Tapio Ukkola

Juuri näin ja rökälevoitto eurovaaleissa antaa Jussin joukoille lisää potkua. Hyvää oppositiopolitiikkaa tiedossa.

Käyttäjän TapioUkkola kuva
Tapio Ukkola

Juuri näin ja rökälevoitto eurovaaleissa antaa Jussin joukoille lisää potkua. Hyvää oppositiopolitiikkaa tiedossa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Äärioikeisto ja oikeisto oppositiossa, hyvä päivä suomalaisille.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Voi olla, että Sipilä näyttää närhen munat demareille ja vihervassareille ? Tuskin luopuu kikystään ? Ja kansa kyllä tietää, ettei Suomi nouse sikataloudellakaan. Palkansaajat, eläkeläiset ja pienyrittäjät joutuvat koville, jos hallitus syntyy tälle pohjalle.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Oikeisto, äärioikeisto ja uskonnollinen oikeisto ;)

Ja mihin sitten lasketaankaan Harkimo.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Orpon asema on tosiaan nyt ennen kaikkea siitä kiinni, miten paljon keskustan selkäranka taipuu hallitusneuvotteluissa. Jos taipuu riittävästi, kokoomus jää oppositioon ja Orpolle tulee lähtö.

Sinänsä kokoomukselle puheenjohtajan vaihto olisi mielestäni hyvä asia, koska Suomi tarvitsee eduskuntaan reilusti markkinataloutta kannattavan puolueen (liberaalit eivät taaskaan saaneet kansanedustajia). Elina Lepomäki olisi erinomainen puheenjohtaja tulevaisuuden kokoomukselle.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Orpo menee vaihtoon.
Sipilä menee vaihtoon.
Haavisto menee vaihtoon.

Tilalle tulee:
Häkkänen
Kaikkonen
Ohisalo
?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Kokoomuksesta en tiedä, muuten kyllä. Häkkänen on kova sana, mutta pitäisi osata pelata puolueen sisällä.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Olipa negatiivinen kommentti. En ole mistään kohdasta kolumnistin kanssa samaa mieltä. Hallituksia tulee ja menee. Kepu tässä tyhjän päällä on ja vaipuu pikkupuolueeksi. Kepun ja Sdp yht kannatus hki vaalipiirissä 15,3 %. Uudellamaalla 2 kepun kansanedustajaa. Kello käy kohti alle 10% kannatusta.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Katsotaan nyt.

Räksyttämisen Orpo kyllä osaa ulkoistaa, ellei peräti kilpailuttaa jollekin muulle ;)

Mutta jos kansanrintamahallitus oikeasti syntyy, kaikkien politiikan wanna-be analyytikkojen pitää lähettää Huuskolle lahja, joko lasinen tai muu. Itse ainakin näin teen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kaikkein viimeisimmän, vaalien jälkeisen gallupin mukaan suosituin ja toiseksi suosituin puolue kilpailemaan johtavan oppositiopuolueen asemasta oppositioon ja kolmas ja neljäs johtaviksi hallituspuolueiksi...ja ehkä kilpailemaan salissakin kaikkein kovimman oikeistolaispuolueen asemasta ja menosta...?!

- Tavallisen kansalaisen kannalta punavihreämulta sopii hyvin kevääseenkin- vallankin kun hurjimmat vaihtoehdot olivat persujen, kokoomuksen ja kristillisten oikeistolainen, sinimusta hallitus, josta "luoja" meidät varjeli.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaikki eivät ole samaa mieltä.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvioi, että hallitusneuvotteluihin lähtevien puolueiden pohjalta syntyisi jakohallitus.

"Jakovaara on ilmeinen. Hallitusneuvotteluihin lähtevien puolueiden perusteella syntyisi jakohallitus, ei kakunkasvatushallitus. Pahoin pelkään, että kestävyysvaje jää taltuttamatta ja työllisyysaste liian matalaksi", Kangasharju sanoo Kauppalehdelle.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/8313a8e7-092...

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Tuskin tarvitaan tohtori Kangasharjua kertomaan, että kansanrintama tulee ottaman lisää velkaa? Mutta kun palkka juoksee nollalausunnoilla, niin eihän näistä pääse.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Ainakaan mihinkään hiilimonomaanihallitukseen ei perussuomalaisten kannata mennä. Muistettaisiin vuosikymmenet pahalla, kun hiilimonomania saa lapset itkemään leipää ympäri Suomen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hyvää analyysia Karkkolalta. Hallitusneuvottelut ovat vasta alkamassa, mutta jos kansanrintamahallitus syntyy ja kokoomus jää kakkosoppositiopuolueeksi, Orpo on kyllä heikoilla. Ykkösviulua oppositiossa tulee soittamaan sarkastisilla sivalluksillaan Halla-aho ja kiltti naapurinpoika Orpo koittaa vikistä jotain vieressä. Kokoomuksen kannattaisikin siirtää hallituksen höykyttäminen Lepomäelle, jolla on sanomisissaan ihan eri tavalla potkua kuin Orvolla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Miksi Orpo mihinkään lähtisi. Orpohan toimi hallitustunnusteluissa juuri niinkuin Kokoomuksen tavoitteiden mukaan kuuluukin toimia ! Kokoomus piti linjansa. Keskusta ei !

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

2011 PS teki jytkynsä. Keskusta putosi hallituksesta ja sateenkaarihallitus aloitti taipaleensa. Kesän jälkeen oppositiopuolueista Keskusta kiri kannatuksessa Perussuomalaisten rinnalle ja selvästi ohi. Tahti kiihtyi eikä Perussuomalaisista ollut seuraavissa vaaleissa Keskustalle mitään vastusta. Se saavutti kakkospaikan, vaikka lähti oppositiokauteen selvästi suurimpana oppositiopuolueena. Keskustan syömähammas oli eduskuntaryhmän puheenjohtajana toiminut Kimmo Tiilikainen, joka onnistui maltillisella ja ennenkaikkea uskottavalla linjallaan haastamaan hapuilevan hallituksen ja vei eväät Soinin oppositioräksytykseltä.

Kakkosjytky oli siis Perussuomalaiset rp:lle vaalitappio ja viimeinen mahdollisuus ottaa vastuuta hallitustyöstä.

Itse uskon, vaikka tällä kertaa Perussuomalaisille ei hallituspaikkaa tosissaan tarjottukaan, Perussuomalaisten kannatuksen laskevan maltillisesti. Kiivaampaa oppositiopolitiikkaa harrastavan Kokoomuksen kannatuksen uskon nousevan hallituksen ensimmäisen budjetin jälkeen ykköseksi ja se vankistaa asemansa pääministeripuolueeksi kolmannen ja neljännen hallitusvuoden aikana.

Orpon asema ei ole kovin hyvä. Orpo on suurin syyllinen Kokoomuksen heikkoon vaalimenestykseen. Orpo ajoi Superin virittämään miinaan täysillä ja valmistautumatta.

Rinteen ensimmäinen ministerivuosi oli katastrofi. Uskon nytkin hallituksen ykkösmiehen löytävän haastajan omasta rivistään. Antoihan Rinne paineensietokyvyttömyydestään hirveän kuvan. 4 prosentin kannatusluisu ykköspuolueelle kolmessa viikossa ennen vaaleja hakee vertaistaan.

Toimituksen poiminnat