MinnaKarkkola

Juha Sipilän temppua juhlitaan estoitta – Keskustan epätoivo kääntyi riemuksi

Suoraselkäinen ratkaisu vai härski vaalitemppu? Juha Sipilä (kesk) kaatoi hallituksensa perjantaina, minkä jälkeen teolle on lyöty kahtalaista leimaa.

Yhtäältä voidaan nähdä, että Sipilä kantoi vastuunsa ja lunasti lupauksensa tulos tai ulos -linjauksen mukaisesti. Toisaalta eronpyyntö viitisen viikkoa ennen eduskuntavaaleja näyttää pahasti poliittiselta silmänkääntötempulta.

Jälkimmäistä tulkintaa vahvistaa se, että keskustassa on revennyt suoranainen riemu ja Sipilän vetoa on juhlittu avoimesti. Pää-äänenkannattaja Suomenmaa uutisoi tänään, että soten kaatuminen vapautti keskustan vaalikentille ja mukaan peliin. Perjantaina eronneen hallituksen ministeri Annika Saarikko (kesk) kuvailee lehdelle, että ”keskustaväellä on ryhti suorempana, helpompi hengittää ja yllä toivon liekki”.

Ylen tuorein puoluegallup oli keskustalle erityisen karua luettavaa. 14,1 prosentin tulos on pudottamassa keskustaa vihreiden ja perussuomalaisten luokkaan. Jos laskeva trendi jatkuu, keskusta voi olla pian gallup-nelonen tai -vitonen. Ylen gallup julkaistiin torstaina, hallitus kaatui perjantaina.

Kriisipäivä puhalsi kepulaisiin kaivattua vaalipuhtia. Jo illalla Sipilä oli kentällä vaalitöissä. Puolue on nyt vapaa julkaisemaan jopa uuden sote-mallinsa, joka tulee tällä viikolla. Vanhaa ei enää kukaan muista.

Muissa puolueissa Sipilän päätöstä ei otettu vastaan yhtä hyvin. Hallituskumppani kokoomus piti sitä tarpeettomana. Oppositio on (luonnollisesti) haukkunut Sipilän vastuunpakoilusta ja härskistä vaalitempusta.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on ryöpyttänyt Sipilää tänäkin aamuna. Hän pitää Suomenmaan uutista vahvistuksena sille, että hallituksen kaataminen oli nimenomaan poliittinen peliliike.

Sipilän ratkaisu jakaa vastaavasti myös kansalaisten mielipiteitä. Lehtien sivuilla on näkynyt niin myrtyneitä kuin ymmärtäviä lukijakommentteja. Äkkiseltään tuohtumus vaikuttaisi olevan kiitoksia vahvempaa. Jyrähdys kajahti tänään asiantuntijapiiristäkin, kun eduskunnan alaisen Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak tyrmäsi päätöksen kovin sanoin äänestäjien halveksimisena.

Viikonloppuna kaivettiin esiin myös perustuslaillinen näkökulma.

Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen ja Toimi Kankaanniemi (ps) vaativat perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, oliko Sipilän poikkeuksellinen päätös perustuslain mukainen. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti toteaa Uudelle Suomelle, että eduskuntaryhmien on neuvoteltava uuden poliittisen hallituksen muodostamisesta. Tätä varten keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on kutsunut ryhmät koolle huomenna tiistaina. Hän ehdottaa, että Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Sipilän päätös syntyi viikkoa ennen kuin eduskunta jää vaalitauolle. Ilman kyseistä manööveriä toimitusministeristö olisi aloittanut pian eduskuntavaalien jälkeen eli runsaan kuukauden kuluttua. Näin ollen ratkaisua on pidettävä teatraalisena, sillä kovin kohtalokkaita seurauksia sillä ei ole.

Olisi ollut aivan eri asia kaataa hallitus vaikkapa noin puolitoista vuotta sitten, jolloin hallitus horjui perussuomalaisten hajoamisen takia tai marraskuussa 2015, kun Sipilä uhkasi kaataa hallituksen soten vuoksi. Tuolloin kiistaa oli esimerkiksi sote-alueista, joita keskusta ei suostunut karsimaan.

Lehmänkauppa syntyi ja hallitus pysyi. Kesällä 2017 Sipilän pelastivat perussuomalaisista irtautuneet siniset, mutta kuviosta jäi paha maku. Jopa presidentti Sauli Niinistö suhtautui epäillen päätöksen perustuslainmukaisuuteen.

Viimein se Sipilän kova päätös tuli – kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Seuraava gallup antaa viitettä siitä ovatko riemuitsijat keskustan uskollista kannatusjoukkoa, vai laajempaakin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minä olen tätä Sipilän temppua ihmetellyt, mutta kyllä se näyttää ydinkeskustaa kuitenkin riemastuttavan.
Ja jos Keskustan kannatus tuosta 14,1% vielä laskee seuraavaan mittaukseen tai varsinaisiin vaaleihin, niin riemuitsevia oli sitten vain pieni lauma.

Sehän tuossa tempussa tietenkin oli, että sillä ylitti uutiskynnyksen paremmin kuin olisi ylittänyt lentelemällä lentokoneella johkin ja takasin. Vaan eiköpä hyvä poliitikko osaa perustella sitäkin, että miksi pitää rampaa ankkaa hengissä vielä kuukauden?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Hauska väkisin väännetty disclaimer alussa jota blogissa ei tarvitse laittaa kun ei ole pakko koittaa olla tasapuolinen, esittää molempia kantoja.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mitä juhlimista siinä on kun mies joutuu ottamaan lopputilin kun ei pysty hommaansa hoitamaan. Velvollisuuksista ei pääse irti näin että heittää hanskat lattialle ja lähtee pois taakseen katsomatta. Ei palkka tyhjästä työttömälle juokse.
"Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, TE-toimisto tarjoaa sinulle työtä, koulutusta ja TE-palveluja eli työ- ja elinkeinopalveluja. Koska työttömyysetuus on vastikkeellista, sinulla on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia."
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minun mielestäni politiikassa on kaikki sallittua, myös möhliminen, kunhan tulosta syntyy jatkossa. Virheistä pitää oppia, eikä niihin kannata takertua. Juha olisi voinut oppia nopeammin, mutta eihän ole kiellettyä oppia viimeisillä hetkillä.

3,5 vuotta sitten teki virheen ja nyt vasta osasi korjata sen, olipa tuuri, että onnistui, juuri ennen vaaleja hoitamaan tilanteen edukseeen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Hän ei ole korjannut mitään eikä ole oivaltanut mitään. Vie puolueensa entistä syvemmälle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jouni on kaikkitietävä kun pystyy tuntematta henkilöä sanomaan, että hän ei ole oivaltanut mitään.

Mitä pahaa siinä on että suvaitsemme poliitikoille myös oivaltamisen, vaikka viime metreillä? Jostain hän kuitenkin sai päähänsä, että hallitus on ajattava alas, tuskin se sinunlta Jouni tuli, eli oivalsiko itse vai kuka auttoi?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #11

Ari, tilasit rautalankaa siis. Neljän vuoden seuranta on käsitykseni kiteyttänyt. Sinä se sitten et soisi toiselle omaa käsitystä asioista? Riittää, että oman pääsi sisällöstä ja sen oikeutuksesta päätät, mutta toisten ajattelun oikeutukseen toimivaltasi ei riitä.

Neljä vuotta sitten vaalimökillä Tampereella oivalsin, että Juha Sipilä ei pitkän päälle tule vahvistamaan Keskustaa, vaan on sosiaalisista syistä sen jäsen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Anteeksi Jouni, meni rautalankasi yli hilseeni;)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MK: "Viimein se Sipilän kova päätös tuli – kuukautta ennen eduskuntavaaleja."

Se kova päätös puuttuu. Se on ymmärtää lopettaa oman puolueensa vahingoittaminen ja siten luopua välittömästi puheenjohtajuudesta, jotta Keskusta voi tervehtyä.

Quo vadis, Keskusta
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271334...

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Minua rassaa suunnattomasti se, kun puhutaan vaalitempusta. Sipilä oli sanojensa mittainen mies, tulos tai ulos. Nyt kun sote ei onnistunut, Sipilä totesi, että se on nyt siinä. Mitä muuta se opposition toimintakaan sitten on kuin vaalitemppuilua. Yrittää kaataa hallitus näin lähellä vaaleja, ja aiheuttaa poliittinen umpikuja maahan. Uuden hallituksen kokoaminen olisi vienyt kuukauden, ja sittenpä olisikin istuntokausi ohi ja edustajat vaalikentille.

Voiko tämän selvempää vaalitemppua enää olla. Hallituksen kaatamisyrityksessä ei ollut päätä eikä häntää. Sillä ei olisi voitettu mitään, päinvastoin.

Ollaan nyt rehellisiä ja tasapuolisia sen suhteen, että vaalityötä tekee itsekukin parhaaksi katsomallaan tavalla niin hallituspuolueet kuin oppositiopuolueet.

Tapio Lehtimäki

Olisihan Sipilä voinut toisaalta tyytyä vain ilmoittamaan, että hallitus luopuu käärmeen ajamisesta piippuun - pitäkää sotenne, makunne ja tunkkinne. Mutta kun hän oli jo hyvissä ajoin tullut luvanneeksi, jotta tulos tai ulos, niin eipä kukaan pääse sanomaan, ettei hän ollut sanojensa mittainen, vaikka viime metreille kieltämättä päätöstään panttasi.

Pääministerin ero ei käsittääkseni välttämättä johda uusiin eduskuntavaaleihin. Nykyisen hillotolppaan takertuneen toimitusministeriön sijaan olisi voitu muodostaa loppukaudeksi myös eduskunnan luottamusta nauttiva uusi lyhytaikainen hallitus. Sikäli mikäli semmoiseen enää tässä vaiheessa olisi lähtijöitä löytynyt.

En pitäisi pelkän pääministerin tai pääministeripuolueen vaihtamista hallituksessa sen suurempana syntinä kuin sinisten ministeripaikkoja. Parlamenterismin mittapuulla isompi häpeä oli jättää hajotusvaalit pitämättä soinilaisten irtauduttua perussuomalaisista.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ajattelen, että enemmistö suomalaisista olisi halunnut Soten maaliin. Opposition jarruttelu saattaa koitua loppujen lopuksi häviöön vaaleissa. Hallitus on kuitenkin onnistunut hyvin kääntämään talouden kohdilleen ja onnistunutmyöskin työllisyystavoitteessaan, joten järkevä äänestäjä siitä kiittää.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Puhuuhan täällä sentään joku järkeäkin. Tarkoitan Leskistä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Painavan puheenvuoron Sipilän hallituksen erohommasta on lausunut oikeustieteellisessä blogissaan professori emeritus Jyrki Virolainen.

Professori Jyrki Virolainen jyrisee sunnuntaina 10.3.2019; http://jyrkivirolainen.blogspot.com/

Virolainen katsoo, että pääministeri yksinään, omana ratkaisunaan, ei voi esittää koko hallituksen eroa, vaan siitä olisi pitänyt päättää koko hallituksen toimesta.

Näin Virolainen:

"Pääministeri Juha Sipilä esittämä eronpyyntö on sikäli hieman vajavainen, ettei siitä käy suoraan ilmi, kenen tai minkä eronpyynnön hän oikeastaan presidentille esitti. No, toki Sipilä esitti, hänen tarkoituksenaan ainakin oli niin tehdä, ei vain omaa vaan koko hallituksen eronpyynnön. Sitä paitsi pääministerin eroaminen merkitsisi automaattisesti koko hallituksen eroa.

Julkisuudessa on todettu, ja tähän myös korkeasti koulutetut ja kokeneet valtiosääntö-ja hallinto-oikeuden asiantuntijat ja perustuslakivaliokunnassa kävijät ovat yhtyneet, että kun pääministeri esittää presidentille hallituksen eronpyynnön, asia on sillä selvä. Ts. tasavallan presidentti on sidottu päämisterin pyyntöön, jolloin hänen velvollisuudekseen jää vain kutsua pääministeri luokseen, kätellä tätä ja ilmoittaa, että asia on tällä selvä. Sekä esittää pyyntö, että hallitus jatkaa juoksevia asioita hoitavana toimitusministeristönä,

Perustuslain 64 § ei ole kuitenkaan yksiselitteisen selkeä. Sen 1 momentin mukaan tasavallan presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille. Lainkohdassa ei mainita, kuka esittää presidentille hallituksen eronpyynnön ja mitä tuon pyynnön esittäminen hallitukselta edellyttää. Selvää kuitenkin on, että pääministeri toimii hallituksen edustajana eli juuri hän menee presidentin puheille, koko hallitusta käyntiin ei siten tarvit(se valmistautua/vaivautua?)

Nyt tullaan asian ytimeen eli kysymykseen siitä, voiko pääministeri noin vain yksinään päättää hallituksen eronpyynnön esittämisestä? Näin näyttää nyt tapahtuneen, sillä selvää on ensinnäkin, ettei eron pyytämisestä ollut päätetty hallituksen istunnossa tai edes missään ministerivaliokunnassa. Päätöksen eronpyynnöstä teki pääministeri Juha Sipilä yksin, minkä jälkeen hän kertoi asiasta aamutuimaan perjantaina klo 8.30 troikalle eli Petteri Orpolle ja Sampo Terholle. Muille ministereille, joita on hallituksessa pitkälti toistakymmentä, ei hiiskuttu mitään; toki Sipilä oli informoinut jo edellisenä iltana Kesärannassa keskustan eduskuntaryhmää.

Petteri Orpolle ja Sampo Terholle asia tuli, kuten he ovat kertoneet, yllätyksenä. He olivat ilmoittaneet Sipilälle olevansa asiasta eli hallituksen erosta toista mieltä, mutta eivät olleet toisaalta vastustaneet Sipilän Mäntyniemen visiittiä.

Minusta on selvää, että pääministerin suunnitelma eronpyynnön jättämisestä tulisi käsitellä ja päättää koko hallituksen istunnossa. Hallituksen ero on niin tärkeä ja koko maata koskeva asia, ettei siitä voida päättää pienessä piirissä eli hallituksen kolmen ministerin kesken (troikassa) noin 10-15 minuutin rupattelun jälkeen. Ei varsinkaan, kun kahden hallituspuolueen eli kokoomuksen ja sinisten napamiehet ilmoittivat Sipilälle, että he eivät ole hallituksen erosta samaa mieltä."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samaa menettelytapaa käytettiin jo aiemmin, kun betonoitiin 18 maakuntaa, Keskustan ryhmä tiesi ja muille tuli asia yllätyksenä. Silloinkin kaksi muuta hallituspuoluetta hyväksyivät "Sipilän ajatuksen", jossei aivan mukisematta, niin kuitenkin.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Keskustalla on ennenkin tullut asioita yllättäen ja pyytämättä

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kepu ja Kokoomus vaipuvat Sinisten tasolle, äänikynnyksen paikkeille. Ei tule ikävä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toiveajattelua? Itse toivoisin, että nämä perinteiset puolueet kokoaisivat itsensä. Kansallinen Kokoomus olisi ensisijaisesti kansallinen puolue ja Keskusta miettisi uusiksi vaikka Alkion sanomiset.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suhmuroinnilla on hintansa, mutta jokainen pelaa niillä korteilla joita luonto hänelle on antanut.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sipilän ja kumppaneiden on lysti pitää kuukauden palkallinen loma toimitusministeriönä seuraavan hallituksen nimittämiseen asti .
Ei paina huolet eikä rasitu polla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Such is life! Karavaani kulkee, mutta koirat räyskyttää! Ja kateus vie kalat kattilastakin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Olen omaksunut jenkkiläisen ajattelumallin, jossa kateudelle ei ole sijaa.
Olen iloinen Sipilän ja kumppaneiden ottamasta palkallisesta lomasta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pohdin tässä sitä, miksi

a) Keskustan kannatus on ollut jo pitkään alamäessä?
b) miksi, vasta nyt Kokoomuksen kannatus lähti huimaan laskuun?
c) miksi Siniset eivät ole onnistuneet hallituksessa kohottamaan profiiliaan?

Itsevaltius ei ole hyväksi pääministerille.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa, jollaisena se on hyvä myös toteuttaa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Sipilän hallitus on hoitanut taloutta kiitettävän hyvin. Ansaitsisi julkisessa keskustelussa hieman myös kiitosta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Muistaako kukaan mitkä puolueet luikkivat hallituksesta oppositioon ennen viime vaaleja? Halloo.

(vastaus, pari pikkuruista puoluetta äärivasemmalla! - ja nyt näyttää, että ministeripaikkoja on tulossa)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kysymykseni näyttävät olevan vain medialle - kansaa ei kiinnosta!

Voisin itse vastata, mutta jätän vielä tilaa, jos joku uskaltaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Hallituspuolueet menettävät kannatusta,--- aina. Neljän vuoden kuluttua sitten voivotellaan demareiden suosion laskua.

Jos vihervasurit ovat seuraavassa hallituksessa, ne varmasti luikkivat oppositioon noin vuosi ennen vaaleja, kuten tekivät ennenkin.

Mikko Patrikainen

Sipilä teki aivan oikein. Mitään ei ollut enää tehtävissä Tällä toimella anastettiin puruluu opposition suusta, räksytys laantui.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Minusta tämä oli hyvä juttu koska nyt saadaan sote-keskusteluun jotain poliittista järkeä kun kaikki puolueet saavat/joutuvat argumentoimaan kansakunnan parhaaksi katsomaansa terveydenhuollon ja soten uudistusta.

Tähän asti oppositio on selvinnyt vain vastumalla sekä nykytilannetta että (onneksi) kaatunutta sotea.

Keskustelu siis on laadukkaampaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aikamoista jeesustelua on nyt kun sote/makun silmille tuulettiin pas..a päivästä toiseen. Kun nyt Sipilän hallituksen kärkihanke punavihervasemistolaivapaavuorelaissa epäpyhässä allianssissa tyrmättiin kalkkiviivoille oli miehen teko lyödä Sipilältä hallituksensa hanskat pöydälle. Kaikki muu on nyt saivartelua Juha Sipilän älykkääle oivallukselle kun rotinoita ei tullut näinkin on hyvä edetä.

Toimituksen poiminnat