MinnaKarkkola

Politiikka tuhosi Suomen mahdollisuudet merkittävässä EU-kisassa

Yksi 2000-luvun kovimmista poliittisista kiistoista ratkesi eilen keskiviikkona, kun hallitus pääsi yksimielisyyteen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääpaikasta, joksi valikoitui Kuopio. Samalla käytännössä tuhottiin Suomen mahdollisuudet kisassa, jossa se muutoin olisi ollut varteenotettava ehdokas.

Kisassa, jossa Suomi tosin on jo jäänyt pahasti jälkeen farssiksikin kutsutun Fimea-riidan takia.

Kyse on Euroopan lääkevirastosta (EMA), joka siirtyy Brexitin myötä Lontoosta muualle Eurooppaan. Virastosta kisaavat suunnilleen kaikki EU-maat, ja pohjoisessa Ruotsi ja Tanska ovat jo aloittaneet raivokkaan kampanjoinnin. Meillä Suomessa on odotettu päätöstä oman lääkeviraston pääpaikasta, jolla on kisassa suuri merkitys.

Fimean pääpaikasta ehdittiin kiistellä melkein 10 vuotta.

Vuosien aikana tehtiin useita selvityksiä, joista viimeisimpänä Osmo Soininvaara (vihr.) ehdotti tammikuussa, että Fimean päätoimipiste olisi Helsingissä ja nykytoiminnot Kuopiossa. Vuotta aiemmin sosiaali- ja terveysministeriön jatkoselvitysryhmä katsoi, että pääpaikka tulisi sijoittaa Helsinkiin, mutta Kuopioon voisivat jäädä pääosin lääkehoitojen arvioinnin ja lääkehuollon kehittämisen tehtävät.

Selvityksistä piittaamatta keskustavetoinen hallitus valitsi Kuopion ja vielä tilanteessa, jossa Suomi havittelee Euroopan lääkevirastoa.

Moni on jo ehtinyt irvailla ratkaisulle. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) piti hallituksen jääräpäisyyttä surullisena. Hän huomautti, että Fimeasta tehtiin jo alkujaan kenties Suomen historian huonoin alueellistamispäätös. Se meni läpi keskustan ex-ministerin Liisa Hyssälän johdolla vuonna 2009. Silloisista työntekijöistä vain kolme oli muuttanut Kuopioon vuoteen 2017 mennessä. Kymmenet irtisanoutuivat.

Vielä tänä päivänä selvästi suurin osa työntekijöistä toimii Helsingissä alueellistamispäätöksestä huolimatta. Näin lienee myös tulevaisuudessa, sillä hallitus päätti jatkaa Fimean toimintaa Helsingissä ja Turussa ja antoi luvan palkata osaajia paikkakunnasta riippumatta.

Tämä tuskin riittää kovassa kisassa Euroopan lääkevirastosta, jonka sijoituspaikasta ei vieläkään ole poliittista päätöstä. Jotkut ehtivät jo keskiviikkona liputtaa Kuopion puolesta, kun Fimea-päätös saatiin. Näin teki ainakin keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

Hanketta sosiaali- ja terveysministeriössä vetävä ylijohtaja Kirsi Varhila puhui keskiviikkona niin suoraan kuin virkamies vain voi. Hänen mukaansa Helsinki on käytännössä ainoa vaihtoehto, vaikka poliittinen jahkaaminen jatkuu. Virastolle asetetut yli 30 kriteeriä ovat niin kovat, etteivät Suomen pikkukaupungit täytä niitä lukuun ottamatta Helsinkiä. Jo vaatimus päivittäisistä lentoyhteyksistä Eurooppaan ja Aasiaan romuttaa Kuopion ja Turun haaveet.

Varhilan luetellessa kovaa kriteerilistaa oli pakko todeta, että niiden valossa poliittinen paikkaveivaaminen vaikuttaa suorastaan naurettavalta.

Varhila räjähti makeaan nauruun.

–Sinä tuon sanoit, hän sanoi ja viittasi virkamiesasemaansa.

Varhilan mukaan paikkapäätös tarvitaan ensi viikolla tai realistiset mahdollisuudet hakemuksen jättämiselle ovat mennyttä. Hakemus on jätettävä heinäkuun loppuun mennessä.

Varhilan mielestä mahdollisuuksia todella on, jos sijoituspaikaksi valitaan Helsinki. Suomella on osaamista ja myös jotakin sellaista, mitä muilla Euroopan mailla ei enää ole: hyvä turvallisuustilanne. Helsingissä sijaitsevasta Euroopan kemikaalivirastosta ja Fimeasta saadaan synergiaetuja, joista jälkimmäisen tosin voi hallituksen tuoreen päätöksen pohjalta kyseenalaistaa. Päätös ei lisää Helsingin uskottavuutta hakijana äärimmäisen kovassa kisassa, kuten pormestari Vapaavuorikin (kok.) jo ehti todeta.

Ja mitä Kuopioon tulee: Kuinka todennäköistä on, että Lontoossa työskentelevät 900 asiantuntijaa lähtevät mukisematta Savoon, kun sinne aikanaan saatiin Helsingin 200 työntekijästä raavittua kolme?

Sitä on päättäjien nyt syytä vakavasti pohtia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mitä virastolle asetetuissa yli 30 kriteerissä sanotaan siitä, että Fimean pitää olla samalla paikkakunnalla jonne EMA sijoittuisi?

Minäpä taas luulen, että Helsingin mahdollisuuksissa pärjätä Kööpenhaminaa tai Tukholmaa vastaan, puhumattakaan keskisen Europpan maiden kanssa, Fimean sijoittumisella ei ole minkäänlaista merkitystä. Onkohan toimittaja mennyt helsinkiläisten pekkaroinnin halpaan?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erinomainen selvitys Fimean vaiheista ja Suomen EMA-toiveista. On aivan ymmärrettävää, että pormestari Jan Vapaavuori on tyrmistynyt hallituksen Fimea-päätöksesta.

Asiasta on pohdintaa myös blogissani:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239735...

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Sille päämajalle on yksi ja ainoa oikea paikka, Ranskan Strasbourg. Perusteluna se, että jos näin tapahtuu, niin Ranska luopuu joka kuukausittain tapahtuvasta rekka- ja kokousväkirallista Bryssel-Strasbourg. Se maksaa 180 miljoonaa euroa vuodessa.
Näin saataisiin tuo mieletön hulluus kokousrumban osalta loppumaan. Ranska ei ole ollut halukas luopumaan tuosta kokouspaikasta.
Mutta lääkeviraston saadessaan ilmeisesti antaisi periksi.

Siinä on sen verran painava asia puoltaa Strasbourghia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jahka EU hajoaa tai pääsemme siitä irti muuten, ovat kaikki iloisia, ettei EU-virastoa saatu Suomeen. Ei Helsinkiin eikä Kuopioon.

JK. Olen iloinen, että sallit kommentoinnin suoraan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koitin etsiä tuota kriteerilistaa mutta en nyt löydä mistään. Voisiko US kertoa, mitkä ne yli 30 kriteeriä ovat ja miten Fimea liittyy niihin?

IS:n muuten uutisoi että virkamieslähteiden mukaan "Suomen mahdollisuudet virastoon ovat kaikesta huolimatta hyvät."
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005281299.html

Hannu Rautomäki

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pilkkominen peräti kolmeen eri kaupunkiin on varsinainen järjettömyyden ja ojarumpupolitiikan riemuvoitto.
Samalla tuhottiin mahdollisuudet saada EMA Suomeen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onneksi hallitus piti ratkaisun voimassa. Kyllä Suomessa voi olla älyllistä elämää muuallakin kuin Helsingissä.

"Ja mitä Kuopioon tulee: Kuinka todennäköistä on, että Lontoossa työskentelevät 900 asiantuntijaa lähtevät mukisematta Savoon, kun sinne aikanaan saatiin Helsingin 200 työntekijästä raavittua kolme?"

Osoittaa aikamoista asennevammaa sekin, että vain kolme lähti Kuopioon. En tiedä, montako kaikkiaan aikanaan lähti Ouluun, kun Nokian kaapelitehdas lähti sinne. Mutta ainakin heiltä, jotka lähtivät, sain aikanaan myönteisiä kommentteja. Kyllä kaapelituotanto saatiin toimimaan Ouluun muuttaneilla ja Oulusta rekrytoiduilla.

Muutto (myös työn takia) on tietenkin aina henkilökohtainen ratkaisu. Professoritason äijät ainakin teknillisellä puolella käyvät hyvinkin ottamassa vauhtia Oulusta, Lappeenrannasta tai Tampereelta, vaikka lopullinen tähtäin olisi Aalto-yliopisto. Joten ratkaiseva tekijä ei ole paikkakunta vaan tehtävä.

Jos asenne on samaa luokkaa kuin FIMEAssa, on turha kuvitella, että edes puolet Lontoon porukastakaan muuttaisi edes Helsinkiin. Jos taas asenne on professoritason asenne Euroopan tärkeimpään lääketurvallisuuden tehtävään, niin porukka tulee Kuopioonkin.

Aikanaan oltiin varmoja elintarviketurvallisuusvirastonkin saamisesta Helsinkiin. Meni kuitenkin Italian Parmaan. Italialaiset kun arvostavat muitakin kaupunkejaan kuin pelkkää Roomaa.

Joten parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Kukaan ei ole edes luvannut, että virasto tulee Suomeen, jos sijoituspaikka on Helsinki. Sauli on vielä niin Jennin pauloissa, että ei hänellä ole varaa lähteä hurmaamaan Merkeliä. Muut isot pojat ovatkin sitten poikia, joten Saulin sauma on vielä huonompi. Hävisihän Lipponenkin Berlusconille. Luigi on aina Luigi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ja mitä Kuopioon tulee, virastoahan haetaan Helsinkiin joten ei oikein aukea, miksi 900 asiantuntijan pitäisi lähteä Lontoosta Savoon.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet tosiaan oikeassa. Kansallinen virasto voi ihan hyvin edelleen olla Kuopiossa vaikka kansainvälinen tulisikin Helsinkiin.

Sinänsä, ammatillisesti kunnianhimoinen porukka kyllä saisi myös kansainvälisenkin homman toimimaan Kuopiosta. Ei se nyt niin syrjäinen persläpi ole, etteikö sieltä pelaa niin tietoliikenne kuin muutkin liikenneyhteydet.

Viraston henkilökunnan pääasiallinen tehtävä ei ole sen kummemmin Pekingin ankan, Parman kinkun kuin kalakukonkaan syöminen. En ole kenenkään kuullut Kuopiossakaan huonoon ruokaan kuolleen...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #12

Aika kunnianhimoinen sen porukan pitäisi olla koska Kuopioon pitäisi rakentaa kansainväinen lentokenttä ja saada lentoyhtiöt lentämään sinne.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ei niistä 900 lontoolaisesta moni Suomeen muuta, oli kohde sitten Helsinki tai Kuopio. Jos 100 muuttaa, olisi se kai voitto.

Parma näkyy olevan Turun/Tampereen kokoinen kaupunki. 100 km päässä on Bologna ja lennot ulkomaille.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Politiikka tuhosi Suomen mahdollisuudet myös merkittävässä sote-uudistuksessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EMA ei turvallisuuspoliittisista syistä johtuen voi sijaita maassa, joka ei kuulu Natoon ja jonka rajanaapuri on Venäjä.

Paljon melua tyhjästä.

P.S. Kannattaa tutustua EMA:n merkitykseen ja tehtäväkenttään kriisitilanteissa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Veikkaan, ettei Suomi olisi mitään saanut. Hallitustovereiden keskinäistä sapelinkalistelua koko kohu. Kepulit haluavat pakottaa ihmiset Kuopioon verorahojen toivossa, Kokoomus uskoo eurounelmiin, kuten Lipponen Euroopan presidentin pestiä odotellessa aikoinaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Politiikka tuhosi myös toisen mahdollisuuden ja tämä ei ole spekulaatiota:
Pyhäsalmen kaivokseen olisi saatu hiukkastutkimuskeskus 200 miljoonalla eurolla auttamaan CERN:iä. Tiedeala ällistyi, kun Kataisen hallitus sanoi ei. Liian kallista, jopa tieteen tason väitettiin jonkun juorun mukaan laskevan. Ruotsi tekee paraikaa kymmenen kertaa kalliimpaa vehjettä Lundiin. Juntti-Suomi iski. Idiootti voi olla, mutta pitääkö johtaa maata.

Toimituksen poiminnat