MinnaKarkkola

Onko tässä todellinen syy hallituskriisiin? Nokkamieheksi ei tulekaan Halla-aho

  • Onko tässä todellinen syy hallituskriisiin? Nokkamieheksi ei tulekaan Halla-aho

Hallitus on kaatunut perussuomalaisten puheenjohtajan vaihduttua Timo Soinista Jussi Halla-ahoon. Halla-aho kommentoi aiemmin lyhyesti puheenjohtajan roolia tavalla, joka voi osaltaan olla merkittävä syy kriisiin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoittivat Twitterissä, ettei hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa ole edellytyksiä. Halla-aho kertoi Facebookissa syyksi sen, ettei hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa suostuttu tiukentamaan. Puheenjohtajatrio neuvotteli aiemmin tänään hallitusyhteistyöstä.

Halla-aho valotti jo lauantai-iltana toimittajille Jyväskylän puoluekokouksessa puheenjohtajan rooliaan, joka kuulosti tyystin erilaiselta kuin ulkoministeri Timo Soinin vahva ja näkyvä rooli puolueen johdossa. Soini on itse ollut aina paikalla hallituspuolueiden puheenjohtajien, eli niin sanotun trion kokouksissa, jotka ovat tärkeitä hallituksen linjausten ja päätösten kannalta.

Brysselissä työskentelevä europarlamentaarikko Halla-aho sen sijaan sanoi, ettei olisi aina itse paikalla.

-Tietenkin mahdollisuuksien mukaan pyrin olemaan itse paikalla, mutta yksi keskeinen kampanjateemani oli päätöksenteon kollektivisoiminen, delegoiminen, hajauttaminen niin, että me käytämme paljon nykyistä tehokkaammin hyväksi sitä, että meillä on paljon  päteviä ihmisiä tässä puolueessa.

-Minun mielestäni on täysin toimivaa se, että kun meillä on funktionaalinen varapuheenjohtajisto, jossa ihmisillä on selkeitä vastuualueita ja tehtäviä, eikä varapuheenjohtajuus ole pelkkä titteli, niin silloin ei välttämättä aina tarvita yhtä keskushahmoa joka paikkaan, vaan puolue pystyy toimimaan ilman minun fyysistä läsnäoloani.

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja on Laura Huhtasaari, joka nousi tehtävään äänivyöryllä. Hän oli Jussi Halla-ahon suosikki tehtävään. Toinen varapuheenjohtaja on Teuvo Hakkarainen, jonka valinnan mielekkyyttä Halla-aho ei suostunut kommentoimaan. Hakkarainen lukeutuu kuitenkin edellisten tapaan perussuomalaisten nuivaan siipeen. Halla-aho ei ollut nimennyt suosikkiaan toiseksi varapuheenjohtajaksi. Sen sijaan kolmanneksi varapuheenjohtajaksi hän kannatti Juho Eerolaa, joka tuli valituksi.

Käytännössä Halla-ahon roolilinjaus tarkoittaisi sitä, että triossa olisi ollut paikalla enimmäkseen juuri Huhtasaari, mikä on ollut varmasti todella vaikea pala Sipilälle ja Orpolle. Huhtasaari on jo nyt profiloitunut Halla-ahon aisapariksi ja samaan tapaan vahvasti maahanmuuttokriittiseksi poliitikoksi.

Huhtasaarta on aiemmin veikkailtu Halla-ahon ehdokkaaksi jopa ulkoministerin paikalle, jota tuore puheenjohtaja ei itselleen havittele. Halla-aho sanoi toivovansa Timo Soinin väistyvän taka-alalle ja antavan tilaa puolueen uudelle linjalle, joka sai selvän mandaatin puoluekokouksessa. Hän ei suostunut nimeämään ketään ministeriehdokkaita, mutta vihjasi, että varapuheenjohtajat olisivat luontevia nimiä, sillä tällä hetkellä varapuheenjohtajia on ministeritehtävissä. Pääministeri Sipilä puolestaan sanoi sunnuntaina, että ministerinimien täytyy nauttia muiden ryhmien luottamusta, eikä ministereinä voi olla ”ihan ketä tahansa”.

Lisäksi Halla-aho sanoi tilanteessa, että Sampo Terho pitää säilyttää merkittävällä paikalla puolueessa. Terho nousi vastikään Eurooppa-, kulttuuri ja urheiluministeriksi.

Ironista sävyä tilanteeseen toi se, että Halla-aho ei ensin ymmärtänyt toimittajan kysymystä ”triosta”.

-Anteeksi missä triossa? hän kysyi.

Tilanne kuvastaa sitä, miten radikaali muutos viikonloppuna koettiin, kun monissa liemissä keitetyn konkari-Soinin tilalle nousi kotimaan politiikassa varsin kokematon nimi. Nyt perussuomalaiset joutuu oppositioon ja ministeriruletti meneekin uusiksi aivan toisenlaisella tavalla.

Huhtasaari tullaan joka tapauksessa näkemään perussuomalaisten puheenjohtajan tilalla usein ja on paljon mahdollista, että ”nokkamieheksi” profiloituukin Huhtasaari, eikä Halla-aho, joka joutuu olemaan paljon Brysselissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Kuten Ari Pesonen blogissaan kirjoitti, niin seuraavaksi saamme ihmetellä miten Rkp ja kristillisdemokraatit kääntävät Sote- ja maakuntauudistuksessa takkinsa mahtuakseen kritisoimaansa hallitukseen. Kyseisten puolueiden uskottavuus saattaa hieman kärsiä. Tästä on tulossa tahatonta komiikkaa ja täysi farssi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

EU eroa ja markkaa takaisin vaativat nuivat ei ole luotettava hallitus kumpani kenellekkään. Nuo vaatimukset ovat kaukana nykytodellisuudesta. Myöskään noiden vaatimusten esittäjät eivät ole kertaakaan kertonut mitä ero Eu:sta ja paluu markkaa tarkoittaa esim asuntovelalliselle.

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238321...

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

”Huhtasaari tullaan joka tapauksessa näkemään perussuomalaisten puheenjohtajan tilalla usein ja on paljon mahdollista, että ”nokkamieheksi” profiloituukin Huhtasaari, eikä Halla-aho, joka joutuu olemaan paljon Brysselissä”.

Juuri näin!

https://www.tapionajatukset.com/27613

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ajatusmaailmaltaan Huhtasaari ja Halla-aho lienevät hallituskumppaneille kuin ero pirun ja pelsepuupin välillä. Mutta on myös totta, että pääministeri Sipilä on arvostanut Soinin pitäytymistä sovitussa: sana on pitänyt. Viestinviejän vaihtuessa säännöllisen epäsäännöllisesti ainakin luottamuksen rakentaminen vienee enemmän aikaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lienee ollut Huhtasaari (ja ehkäpä Hakkarainenkin) keskusteluissa. Untuvikko politiikassa ja lausunnoissaan no - Le Penimäinen. Soini ja Niinistökin edustavat erilaista tasoa ja ammattimaisuutta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Joskus opetettiin että kansanedustajat valvovat yhteisen edun toteutumista verorahojen jakamisessa yhteiskunnassa, nyt EU:n myötä se on muuttunut.

Poliittinen peli on mennyt likaiseksi oman edun tavoitteluksi ja siitä
Kepu on tunnettu. Ensin oma etu ja jos jotain jää niin sekoitetaan lopuista sitten joku paskalaki tai sote sotku ja katsotaan mitä tapahtuu.

Aiemmin pekkaroitiin tuulivoimalle syöttötariffi ja nyt Sipilällä riittää omissa kepuloinneissa selittelyä.
Nyt saadaan sitten nähdä mikä leivonnainen tämänpäiväisestä taikinasta tulee, ei siitä ainakaan mausteita puutu.

https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ulkoministerin hommahan on ainoa, mitä Suomessa ei saa sössiä. Eikä varsinaisesti olekaan sössitty, mitä nyt pari eri kertaa varmuuden vuoksi miestä vaihdettu. Korhonen pitä hommaa itselleen liian helppona ja Kanervaltakin liikeni liikaa aikaa tekstiviestittelyyn.

Ihan kokematonta ei myöskään voi ulkoministeriksi laittaa, joten sekä tri Halla-aho että varsinkin Laura Huhtasaari ovat tehtävään vielä liian vihreitä.

Niin ettei PeSusta ole kuin Soinista ulkoministeriksi. Olisin voinut kertoa tämän jo aiemminkin, jos sitä olisi minulta kysytty.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

"Huhtasaari tullaan joka tapauksessa näkemään perussuomalaisten puheenjohtajan tilalla usein ja on paljon mahdollista, että ”nokkamieheksi” profiloituukin Huhtasaari, eikä Halla-aho, joka joutuu olemaan paljon Brysselissä."

Huhtasaari on Suomen Sarah Palin, ainakin kommentit ovat olleet samaa luokkaa. Soinina minä eroaisin Perussauomalaisista ja siirtyisin Kristillisdemokraatteihin. Arvopohja olisi mitä luonnollisin Soinille ja ehkläpä hän silloin voisi jopa jatkaa ulkoministerinä?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Taisin olla osittain oikeassa. Orpo eikä Sipilä halua tehdä yhteistyötä Huhtasaaren, Hakkaraisen kanssa. Näin ymmärsin tiedotustilaisuudesta.
Toki se oli yksi syy muiden kanssa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Elämme mielenkiintoisia aikoja, PS:n puoluekokouksessa jäsenet valitsivat väärät henkilöt puolueen johtoon, - Sauli Niinistön mielestä??

EU ja liittovaltio, ei sunkaan Niinistö ole Suomen itsenäisyyttä antamassa etelän mafia järjestöjen käsiin? Suomen väkiluku on niin pieni ettei meidän mielipiteillä ole mitään merkitystä suuressa massassa, se on jo nähty EU:n politiikassa.

Olli Pusa, Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija kertoo miksi Perussuomalaiset eivät voi kuulua hallitukseen.

"Mikä sitten on se todellinen syy, jonka vuoksi persut heitettiin hallituksesta? Joku arvelee uutta turvapaikanhakijoiden aaltoa, mutta en usko sen olevan todellinen syy. Todellinen syy lienee EU:n rakenteen tiivistäminen liittovaltioksi. Saksassa ja Ranskassa arvioidaan, että nyt parin lähimmän vuoden aikana on tilaisuus tiivistää EU:ta kohti liittovaltiota. Kyseessä saattaa olla viimeinen ikkuna tuota varten. Sen jälkeen EU:n ongelmat lienevät jo niin suuria, että liittovaltiota ei ole vietävissä eteenpäin.

Liittovaltio merkitsee käytännössä yhteistä EU-budjettia, EU-veroja, EU:n oikeutta ottaa lainaa jäsenmaiden ohi ja niiden vastuulla. Rahoilla EU voi esimerkiksi maksaa tukia heikosti menestyville Välimeren maille. Kun niiden asukkaat muodostavat enemmistön liittovaltion asukkaista, ne voivat omalla päätöksellään päättää ottaa EU:n rahat itselleen. Siellä mafiakulttuuri kukoistaa. Suomalaisille maailma tulee olemaan vieras ja siitä puuttuvat meille tärkeät pohjoismaat ja Britannia.

Tuossa maailmassa valtioiden velat laitetaan yhteen. Suomea on käsittääkseni tahallaan yritetty saada velkaantumaan viime vuosina, jotta ero muuhun euroalueeseen pienisi ja asia olisi helpompi myydä Suomessa. Silti velkojen yhteen laittaminen kasvattaisi Suomen valtion velkamäärää ehkä 60-70 miljardilla."

http://beta.oikeamedia.com/o1-22476

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kokoomus ja Keskustapuolue ei voi jatkaa hallituksessa koska Halla-aho vaati hallitussopimuksen noudattamista. On se demokratia niin ikävä systeemi.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Miksi medialla on täysi hiljaisuus nimen Väyrynen kohdalla. Mainitulla henkillä on varmuudella ollut suunnitelma B pitkään jo valmiina PS:n hajaantumisen suhteen. Varmaa on, että Ps:ssa alkaa kapina, tai uuden kilpailevan puolueen perustamispuuhat. Siihen iskee veli Väyrynen.

Mielenkiintoista on se, ketä, tai mitä seuraa PS:n varallisuus eri muodoissaan. Joku pykälä sieltä löytyy, joka ohjaa varallisuuden jonkun osuuden vanhalle siivelle.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Näinhän se on.

Halla-Aho on profiililtaan ajatollah - ei ollenkaan johtaja, joka johtaa ja näyttää muille suuntaa.

PS on hajoamassa, koska maltilliset äärimmäisen lyhytnäköisesti vedettiin kölin ali. Varapuheenjohtajien valintamenettely oli ääripopulistisen ajattelun ilmentymä; eli hetken voitto ja huuma meni pidemmän aikavälin edun ohitse.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Perussuomalaisten uusi puheenjohtajisto on kieltämättä hyvin kirjava ryhmä. Poliittinen korrektius ja uskottavuus eivät ole heidän vahvuuksiaan; ainakaan toistaiseksi.

Nokkahenkilöksi ennakoitu 1.varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari lienee sentään kelvollinen arvopohjaltaan, joksi hän itse mainitsee perinteisen 'koti, uskonto ja isänmaa' linjan.

On hyvin paljon sellaisia suomalaisia, joille nimenomaan nuo tutut perusarvot yhä ovat keskeisiä elementtejä päivittäisessä elämässä. Siis, Laura Huhtasaari kelpaa mainiosti tuuraamaan ja mahdollisesti myös tasapainottamaan puheenjohtaja Halla-ahoa. Viimeksi mainitun linja on vielä tässä vaiheessa epäilemättä kovin arvoituksellinen.

Edellä mainittu kommentti ei taatusti kelpaa niille, jotka jo lähtökohtaisesti demonisoivat sekä perinteiset arvot että Halla-ahon ja hänen "uuden" puolueensa.

Sakari Lumilaakso

Kaikesta päätellen todellinen syy on yksinkertaisesti se, että Halla-aho vaati hallitusohjelman noudattamista myös maahanmuuton osalta, mitä Soini ei vaatinut.

Muut syyt ovat vain tekosyitä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Toimittajan ennakkosensuuri...

Käyttäjän JuhaTolvanen2 kuva
Juha Tolvanen

Aikamoista melskausta -kuin karkkipäivänä namukaupassa. Poliitikot ovat nyt unohtaneet sen miksi heidät on valittu kansanedustajiksi. En tunnista omaa ääntäni ollenkaan. Suomen etua pitäisi ajaa...SURKEATA TEATTERIA.

Toimituksen poiminnat