MinnaKarkkola

Viherjytky lässähti Helsingissä – nälkä jäi

  • Viherjytky lässähti Helsingissä – nälkä jäi

Vihreissä juhlittiin kuntavaalipäivänä historiallista vaalivoittoa. Puolue on nyt Euroopan suurin vihreä puolue ja jopa viherjytkystä voi puhua ainakin Jyväskylässä, missä vihreät nousi suurimmaksi. Kokoomus heitti kuitenkin varjon juhlinnan ylle.

Riemua, iloa ja halauksia, mutta ei onnen kyyneleitä. Korvia huumaavat aplodit ja hurraat Ville Niinistölle, mutta vain hetkeksi. Vihreiden vaalivalvojaisista puuttui suuren vaalivoiton juhlan tuntu, vaikka hetki olikin historiallinen.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen puhui vaali-illan alussa mykistymisestä, mutta ei vaikuttanut haastatellessa siltä, että orastava tulos aivan olisi jysähtänyt jäseniin.

–Olin lavalla odottamassa 8,9 prosentin ennakkoääniä ja sain 10,3, hän sanoi ennakkoäänten julkistamisen jälkeen ja puhui uudesta lehdestä puolueen historiassa.

–Olen aivan mykistynyt, tämä on aivan kreisiä.

Heti perään haastattelemani kansanedustaja Emma Kari, pormestariehdokas Anni Sinnemäen jälkeinen ääniharava, huokui hämmentynyttä intoa jo astetta näkyvämmin. Hän puhui lähes hengästyneenä väliin käsillään viuhtoen ja painotti, että vaalivoitto on tulossa ympäri Suomen.

–Yksi toisensa jälkeen tulee tekstiviestejä, että meilläkin lisää paikkoja, hän sanoi.

Kari kertoi, että palautetta tulee joka päivä kaduilla. Ihmiset ovat eläneet mukana ja ”halunneet että politiikka muuttuu inhimillisemmäksi”.

–En muista, koska olen saanut näin paljon halauksia kuin viimeisen kahden viikon aikana. Kun ihmiset kulkevat ohi, he tsemppaavat ja tulevat halaamaan.

Innostunut silmien loiste ja leveä hymy, mutta aito iso onnenpurkaus jäi puuttumaan.

Ennen yhtätoista illalla haastattelemani vihreiden kolmas ääniharava Ozan Yanar niin ikään puhui nöyrästä kiitollisuudesta ja sitä hän varmasti tunsikin, mutta olemuksessa säilyi tyytyväinen rauha, ei rönsyilevä innostus. Lisäksi Yanar huomautti oma-aloitteisesti heti haastattelun aluksi kokoomuksen menestyksestä Helsingissä.

–Minusta tuntuu, että me vihreät olemme olleet tavallaan tosi nälkäisiä saamaan vielä isompi vaalivoitto ja oltu toiveikkaita Helsingin suhteen niin tällä hetkellä, kun 45 prosenttia äänistä on laskettu, niin se näyttää vähän heikolta siinä mielessä, mutta uskon, että se Helsingin erokin kapenee tässä, Yanar sanoi haastattelussa.

–Olemme kuitenkin toiseksi suurin puolue tällä hetkellä ainakin, joka on jo suuri viesti kansalaisilta.

Nälkä lienee kasvanut entisestään. Historiallinen menestys kuntavaaleissa ennakoi parempaa menestystä myös vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Nähtäväksi jää, onnistuuko vihreät silloin tekemään todellisen viherjytkyn, joka tällä kertaa rajoittui Jyväskylään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miten olisi ensi tammikuun maakuntavaalit? Kait niissäkin voi kokeilla viherjytkyä, vaikka vaalipiirinä ei olekaan Helsinki, vaan koko Uusimaa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Vaalien tulosohjelman seuraaminen televisiosta on usein absurdia katsottavaa. Niin myös eilen.

Kaikki ne hihkumiset ja hyppimiset. Siitä puuttuu suhteellisuudentaju.

Mikä on puolueiden välisten prosenttisiirtymien käytännön merkitys monillekaan ihmisille. Tuskin yhtään mitään.

Vaalien vaikutus, ties tärkein on ihmisten huomion suuntaaminen ja rajaaminen pelinomaiseen kisailuun, jossa hypitään tasajalkaa. Circus Maximus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vihreät juhlivat arvokkaasti ja se on juuri oikea tapa, nythän se työ vasta alkaa ja sitten kun onnistuu työssä se on vasta juhlan paikka.

Kaj Granlund

Se joka jaksaa ahkeroida oppositiossa, korjaa potin. Sen osoitti Soini ja sen osoitti PikkuNiinistö. Kummankin puheiden substanssi oli yhtä heikkoa, mutta se vetosi vallitseviin olosuhteisiin.

Soini osoitti selvästi, miten paljon ilmaa on todellisuuden ja puheiden välillä ja saman eteen joutuvat vihreät.

Jos Suomi olisi toiminut Soinin puheiden mukaan, olisimme suurissa ongelmissa ja jos Suomi toimii vihreiden puheiden mukaan olemme vielä suuremmissa ongelmissa.

Tätä se politiikka on.

Olli Kankaanpää

Siinä vaiheessa kun parkkipaikat loppuvat viherpiipertäjät saavat vastapuolen äänestäjät luukulle.

Toimituksen poiminnat